Biologisch tuinieren, dus zonder gifstoffen en kunstmest. Met de inrichting van uw tuin kunt u vlinders lokken en slakken weghouden. Regelmatig onderhoud bespaart bovendien veel werk en maakt het gebruik van bestrijdingsmiddelen overbodig. Wanneer u toch last krijgt van ongedierte zijn er milieuvriendelijke methodes waarmee u meestal nog beter van de beestjes afkomt dan met gif. Je kunt ook bij het aanleggen van een moestuin overlast vermijden door op te letten welke planten je naast elkaar zet. En met zelfgemaakte compost bloeit de tuin nog beter.

Brandnetelgier bevordert het bodemleven en de groei van de planten. Het verdrijft ook bladluis en andere schadelijke dieren. Brandnetelgier versterkt de planten waardoor deze minder vatbaar voor ziektes en schimmels worden. Het is geen directe bestrijding tegen bladluizen maar het maakt de bladeren harder en minder smakelijk. Brandnetelgier is de perfecte biologische meststof voor de bemesting van uw planten en groenten. Het is gratis en beter dan synthetische meststoffen

Biologisch tuinieren is erop gericht om het natuurlijke evenwicht in stand te houden met uitsluitend natuurlijke middelen. Met een beetje extra aandacht van uw kant en met behulp van deze tips, laat u de ingebouwde weerstand van de natuur zijn werk doen. Natuurlijke meststoffen Bij uw tuincentrum vindt u verschillende biologisch-organische meststoffen. Biologische bestrijdingsmiddelen Bij uw tuincentrum vindt u een aantal biologische middelen tegen plantenziekten en ongedierte en natuurlijk krijgt u uitgebreide informatie over dit onderwerp.


Bijen, hommels en vlinders bezoeken onze tuin op zoek naar nectar en zijn zeer nuttige dieren vanwege hun taak in de bevruchting van de planten. Zorg daarom voor een keur aan nectarplanten. Veel kruiden zoals tijm, steentijm, majoraan, lavendel, zijn prima nectarplanten, maar ook allerlei sierplanten als Sedum (een vetplant), koninginnenkruid (Eupatorium) natuurlijk de bekende vlinderstruik, muurbloem, afrikaantjes, ijzerhard (Verbena bonariensis), damastbloem en herfstasters.

Plant altijd liever enkelbloemige planten aan, de gevuldbloemige cultivars leveren vaak geen nectar en/of zijn moeilijk toegankelijk voor insecten.

Vlinders hebben naast nectarplanten ook waardplanten nodig; dat zijn de planten waarop de eitjes gelegd worden en de rupsen zich voeden. Dit zijn vooral inheemse planten, die wij doorgaans als onkruid beschouwen: Op brandnetel voeden zich de rupsen van landkaartje, atalanta, dagpauwoog en kleine vos. Look-zonder-look, pinksterbloem en judaspenning zijn waardplanten voor het oranjetipje en op distelsoorten, klis en kaasjeskruid komt de distelvlinder af. Ook veel grassen fungeren als waarplant. Indien u dus niet alle onkruid klakkeloos uittrekt, maar hier en daar op verloren hoekjes wat planten laat staan helpt u de vlinders.


Bij natuurvriendelijk tuinieren wordt er uit gegaan van de organische kringloop in de tuin. De bloemzaden, insectenhotel, vlinderkast en bijenhuis passen geheel binnen dit principe. Zo krijgen alle nuttige insecten een plek in uw tuin.

Een uitstekende biologisch-organische meststof en bodemverbeteraar maakt u zelf uit keuken- en tuinafval. Om snel goede compost te krijgen, kunt u uw composthoop het beste opzetten op een zonnige plaats. Gebruik altijd verschillende soorten afval door elkaar en vermijd met name grote hoeveelheden gras. Met behulp van speciale compostversnellers heeft u in acht weken uw eigengemaakte compost.

Biologisch tuinieren: allemaal goed en wel. Maar hoe begin je er aan?

Voor iemand die al gewoon tuiniert is de omschakeling naar biologische teelt niet eens zo groot. Hij is immers al gewend om te werken met de grond, de planten, het weer en de seizoenen.

Wie het meest om informatie verlegen zit is hij of zij die nog absoluut geen ervaring heeft in het kweken van groenten en fruit, ook niet op de gangbare manier. Een klein stukje grond dicht bij huis is ideaal om te beginnen. De ervaring wijst uit dat tuinen die ver van huis liggen, nooit zo goed in het oog gehouden worden. Wat nochtans nodig is om overal op tijd bij te zijn, maar ook om veel te kunnen leren. Een stukje grond van 30 vierkante meter (dus 5 bij 6 meter of 7,5 bij 4 meter b.v.) is al genoeg om te starten. Die grondoppervlakte kan een gezin van vier personen in de zomer al voorzien van genoeg sla, boontjes, rode biet, peterselie, kruiden, wat tomaten en enkele koolsoorten in de winter. Naargelang de tijd die je er wil en kan insteken, kan die groentetuin doorgroeien tot een 250 m². Daarop kan je praktisch alle groenten (behalve bewaaraardappelen) voor vier personen kweken. Maar dat is dan ook ongeveer de maximum oppervlakte die door 1 persoon als hobby kan onderhouden worden. Een grotere moestuin kan voor de liefhebber wel plezierig zijn, maar vraagt erg veel tijd.

Het is altijd beter met gemakkelijke teelten te beginnen, dan van meet af aan het hele assortiment te willen kweken en met grote teleurstellingen te moeten afrekenen. ‘Gemakkelijke’ groenten die bijna altijd een redelijke resultaat geven zijn: snijsla, radijs (behalve in de zomer), tuinkers, rode biet, warmoes, kruiden: bieslook, salie, tijm, dragon, citroenmelisse. Iets moeilijker, maar ook met doorgaans weinig problemen: snijselder, bonen, aardappel, pastinaak, plantui, courgette, pompoen. In de middenklasse met ‘gewone’, dus tamelijke moeilijke groenten, vinden we alle andere groenten, behalve de echt moeilijke. Dat zijn groenten die op vele gronden speciale problemen stellen: wortelen, prei, bloemkool, asperges.

Daarmee is zeker niet gezegd dat het biologisch telen van deze groenten onmogelijk is, maar alleen dat het al dan niet lukken van deze groenten, van veel dingen afhangt. Terwijl de ‘gemakkelijke’ groenten niet zo kieskeurig zijn en niet direct ziek worden als er iets fout gaat.


Het eerste convenant biologische landbouw dateert van mei 2001. Het streven naar 5% van de levensmiddelenomzet blijft in het nieuwe convenant ongewijzigd. De afgelopen jaren is de omzet van biologische producten jaarlijks tussen de vijf en tien procent gegroeid tot een kleine € 400 miljoen in 2003. Dat is een goede prestatie als men bedenkt dat de omstandigheden waarin deze groei werd gerealiseerd niet meewerkten. Zo was de economische groei minimaal en verlegde de prijsoorlog de focus van retailers én consumenten eenzijdig naar de prijs van producten.

Om de vijf procent doelstelling te halen, zullen de partijen zich extra moeten inspannen. Daartoe zijn per partij deeldocumenten opgesteld met concrete acties. Zo zullen de supermarkten, verenigd in het CBL en de speciaalzaken gaan werken aan een jaarlijkse omzetgroei tot 30%, en daarbij streven naar het verkleinen van het prijsverschil tussen gangbaar en biologisch door kostenreductie in de keten. De levensmiddelenfabrikanten (FNLI) zetten in op een krachtiger communicatie van de meerwaarde van biologisch.


 

Ecologisch tuinieren is een milieuvriendelijke wijze van tuinieren. Wat maakt ecologisch tuinieren onderscheidend ten opzichte van andere methoden?

  • In de duurzame tuin worden echt uitsluitend natuurlijke producten gebruikt. Organische, 100% natuurlijke meststoffen voeden niet alleen de plant maar ook het bodemleven. Door organische bemesting is er ook geen kans op verbranding. Het geeft langdurige voeding en kan op elk moment toegepast worden.
  • In de natuurlijke tuin wordt de nadruk gelegd op preventieve gewasbescherming. Dit betekent dat de weerstand tegen ziekten en plagen op natuurlijke wijze wordt verhoogd. Dit gebeurt door natuurlijke bemesting, een rijk bodemleven en natuurlijke plantversterkers. Een goede bodem en de juiste omstandigheden zorgen voor sterke bloemen en planten.
  • Ziekten en plagen, die soms toch de kop opsteken, worden uitsluitend bestreden met ecologisch verantwoorde bestrijdingsmiddelen. Dit zijn middelen die op een effectieve, doch natuurlijk vriendelijke de plaag bestrijden. Producten die gemaakt zijn met respect voor mens, dier en milieu. Zij schaden andere belangrijke dieren, zoals egels of nuttige bijen, niet! Ecologische bestrijdingsmiddelen zijn ook zeer belangrijk in de moestuin. Ze kennen een zeer korte wachttijd. Waarom ecologisch tuinieren?
  • Door de inzet van 100% natuurlijke meststoffen en plantversterkers worden natuurlijke processen in de tuin niet verstoord.
  • Met respect voor uw familie, huisdieren en het milieu.
  • Biologisch tuinieren geeft ook effectieve oplossingen, maar dan 100% natuurvriendelijk.

Heeft u in uw tuin nog enkele vierkante meters over? Tover deze dan om tot een heus moestuintje waar je heerlijke kruiden en gezonde groenten kunt telen. Wij helpen u graag op weg! Groenten, kruiden en fruit uit eigen tuin zijn supervers en smaken heerlijk. Omdat je het groeiproces helemaal in eigen hand hebt, weet je bovendien precies wat je eet. Opteer je voor biologisch tuinieren, dan spaar je niet alleen het milieu, maar garandeer je jezelf ook onbespoten, gifvrije groenten, kruiden en fruit.

Bij biologisch tuinieren komt het erop aan, de organische kringloop en het natuurlijk evenwicht in stand te houden door enkel producten van natuurlijke oorsprong te gebruiken. Ziekten en plagen worden zoveel mogelijk preventief en op een natuurlijke wijze behandeld en indien er toch een bestrijdingsmiddel moet gebruikt worden, is dit een natuurvriendelijke product. De biotuinder vermijdt het gebruik van chemisch bewerkte voedingsstoffen en bestrijdingsmiddelen.

Puur en verantwoord tuinieren stoelt dus op eenvoudige principes: respect voor de bodem, het bodemleven en al wat leeft. Door bijvoorbeeld allerlei groenten en zelfs bloemen door en naast elkaar te planten, doe je aan combinatieteelt en dat heeft zo zijn voordelen. Een gevarieerde beplanting zal namelijk veel verschillende diertjes aantrekken die onderling zorgen voor het natuurlijk evenwicht. Zo zetten lieveheersbeestjes bijvoorbeeld graag bladluizen op hun menu en slakken zijn dan weer verzot op kleine insectenlijkjes en ander rottend organisch afval. ‘Schadelijke’ diertjes houd je dus best zo veel mogelijk op een natuurlijke manier uit je tuin weg door goede plantencombinaties te kiezen die groei en bloei positief beïnvloeden. Zo heeft kamille de reputatie de uienvlieg af te schrikken en zullen tomaten je kolen tegen koolwitjes beschermen. Door bonenkruid rond bieten te planten, hou je de bladluizen op een afstand. Een tweede principe dat elke tuinder zal toepassen die op een verantwoorde manier lekkere groenten en klein fruit wil telen in zijn biologische moestuin, is de zogenaamde vruchtwissel. Dit betekent dat verschillende teelten elkaar volgens een op voorhand vastgelegd schema zullen opvolgen.

Deze eeuwenoude techniek heeft de bedoeling bodemziekten te vermijden en voedingsstoffen optimaal te benutten. Zo houd je je bodem gezond. Bemesten doe je als milieubewuste tuinder uiteraard met organische meststoffen. Deze natuurlijke producten zullen jouw planten de nodige voeding leveren en bovendien het bodemleven vitaal en gezond houden met humus. Op die manier blijft je bodem in optimale conditie.

 


Het kiezen van de juiste planten voor uw (sier)tuin is een hele kunst. Ga niet onvoorbereid zomaar naar een tuincentrum of kwekerij. Uit het enorme aanbod is het daar lastig kiezen. Bovendien leidt dit tot teleurstellingen. De verleiding is daarbij groot om er alleen die planten te kiezen die op dat moment in bloei staan. Zodat de tuin er de rest van het jaar kaal uit blijft zien. Of u neemt planten mee die het op uw grond helemaal niet willen doen. Of u verkijkt zich op de grootte van de struikjes die u koopt, zodat de tuin u na verloop van tijd letterlijk boven het hoofd groeit.

Enige voorbereiding is dus gewenst. Koop een goed plantenboek, of haal boeken uit de bibliotheek en ga er eens rustig voor zitten. Winteravonden zijn daar bij uitstek geschikt voor. Het is ook handig om catalogi te bestellen bij diverse kwekers. Bij het maken van keuzes zijn de volgende overwegingen van belang:

Hoe veel tijd heeft u beschikbaar? Een tuin met vaste plantenborders en veel eenjarigen is iets voor de echte, actieve plantenliefhebber. Wilt u vooral vanuit de stoel genieten van de natuur om u heen, dan zijn bomen en heester met een onder-beplanting van bodembedekkers een betere keus. Houdt er rekening mee dat hagen gesnoeid moeten worden, en datzelfde geldt voor dakplatanen of leilinden.

Bosplanten doen het goed in het gefilterde licht onder het bladerdek van bomen in de natuurlijke siertuin. Door puur tuinieren draagt u zorg voor inheemse planten en een duurzaam milieu waarin platen en dieren elkaar aanvullen.

Welke grondsoort heeft u? Kies hierbij die planten die het er makkelijk doen. Zet op kleigrond bijvoorbeeld liever geen Rhododendrons en coniferen, die liever in wat zuurdere bosgrond groeien. Vochtminnende planten zijn beslist geen goed keus wanneer u op droge zandgrond tuiniert.

  • Hoeveel licht zullen de planten krijgen? Hebt u zon, schaduw of half schaduw (een beperkt aantal uren zon per dag of gefilterd licht) Houdt niet alleen rekening met de slagschaduw van gebouwen, maar ook met bomen en grote struiken in de buurtuinen en in uw eigen tuin.
  • Hoeveel ruimte hebt u in de tuin? Een notenboom is een prachtige boom, maar vooral voor bij boerderijen of in parken. Kies voor uw tuin liever een lijsterbes, (sier)appeltje of andere kleiner blijvende boom. Ook bij het kiezen van struiken is het van belang de uiteindelijke omvang in de gaten te houden: veel heesters worden binnen een paar jaar al gauw 2 á 3 meter hoog. Maar er bestaan ook kleiner blijvende soorten. En bij vaste planten is er uiteraard ook een enorme variatie in grootte.
  • Wat biedt een plant ons? Qua bloei, maar ook qua mooi gevormd blad gedurende het jaar? Heeft hij daarnaast nog meerwaarde in de vorm van zaaddozen, bessen of noten, kleurig herfstblad? Is de plant wintergroen? Denk ook aan kruiden, waarvan u kunt oogsten. Welke extra’s biedt een plant het voor de fauna in de tuin? Denk ook aan bollen en knollen die al in het vroege voorjaar kleur aan uw tuin geven. Een- en tweejarige planten geven langdurige bloei, vaak tot diep in de herfst. Heel wat zaken om rekening mee te houden bij het maken van een beplantingsplan.
  • Maar uiteindelijk wordt het u hierdoor makkelijker om een keuze te maken, waarbij nog voldoende ruimte is voor uw persoonlijke voorkeuren.

Wat is natuurlijk tuinieren?

Natuurlijk tuinieren betekent zodanig tuinieren dat de natuur zich optimaal in de tuin kan ontwikkelen. Het is ook een beetje avontuurlijk tuinieren: Je zoekt naar mogelijkheden om de planten- en dierenwereld met elkaar in harmonie te brengen. Want de een kan niet zonder de ander. Vogels, egels, padden, hommels, bijen, lieveheersbeestjes en tal van andere insecten heb je nodig voor een gezonde tuin. Heel veel dieren zijn nuttig en zorgen voor een natuurlijk evenwicht.

In het natuurlijk tuinieren zijn plantenkeuze, tuininrichting en onderhoud er op gericht om zoveel mogelijk dieren en planten een plekje te geven om te leven, te schuilen, te nestelen, te foerageren en te overwinteren.

Natuurlijk tuinieren en het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen gaan niet samen. Die verstoren het natuurlijk systeem. De aandacht ligt op het voorkomen van ziekten en plagen door teeltmaatregelen en plantenkeuze. Als er al bestreden moet worden, dan kan dat met biologische middelen. Als er bemest moet worden, dan gaat de voorkeur uit naar organische mest of compost. De juiste plek Bij natuurlijk tuinieren staan bloemen en planten op de juiste plek. Daardoor worden ze sterk en gezond. De planten zijn zoveel mogelijk inheemse flora. Deze leveren immers het voedsel (nectar, stuifmeel, bessen en zaden) voor de dieren die hier ook van nature voorkomen.

Uitheemse planten zijn welkom, maar dan moeten ze wel een aanvullende natuurwaarde vervullen.

Bij natuurlijk tuinieren hoort ook dat u bepaalde voorzieningen treft voor de dieren in de tuin. Vaak hebben ze een steuntje in de rug nodig om voort te kunnen bestaan. Soms zijn vogelnestkastjes nodig. Maar denk ook aan een takkenril voor bepaalde vogels, insecten en kleine zoogdieren. Een losse stapel stenen is geschikt als schuilplaats voor amfibieën. Kleine bundeltjes vlier of dood hout voor wilde bijen. Door natuurlijk te tuinieren krijg je een tuin die gonst van het leven. Met kleur en fleur op bijna ieder moment in het jaar.

Bron: biologisch tuinieren.nl

1179694019_www-animaatjes-nl

Related Images: