Oskar de Gouden Scharrelhaan

Opeens was ie er. Hij leek zomaar uit het niets gekomen te zijn; het gouden scharrelhaantje. Een prachtig dier met intens vurige glans op z’n veren (als u op de foto klikt dan vliegt ie naar u toe).
Ik zong steeds het ouderwetse liedje in mijn hoofd: “boer, wat zeg je van mijn kippen, boer, wat zeg je van mijn haan?”
Iemand vertelde dat hij overnachte in een van de bomen aan het begin van het tuincomplex. Vermoedelijk had iemand ‘van buiten’ die een haantje teveel had, hem over het hek gezet. In de loop van 2014 durfde Haantje steeds verder het complex op te gaan. Hij kwam altijd wel even bij je scharrelen. Zeker vanaf het moment dat ie wist dat ik ‘Kippensnoep’, met goedvinden van eigen kipjes, bij me had. Een keer heb ik zelfs meegemaakt dat Haantje achter me aan bleef hollen, terwijl ik op de fiets zat, op weg naar de uitgang. Zo aandoenlijk. Uiteindelijk gaf ie het op; hij kon me niet bijhouden met z’n korte pootjes.

Haantje zou tam gemaakt worden met als doel hem te vangen zodra zou blijken dat mensen last zouden ondervinden van deze scharrelaar. Tijdens een Algemene Leden Vergadering werd, meen ik, unaniem gestemd dat Haantje mocht blijven. En we noemen hem: Oskar.
Men leek het wel gezellig te vinden, zo’n huisdier met z’n aandoenlijke geluidjes, dat altijd even kwam neuzen of er een wormpje of torretje te bikken viel. Voorjaar 2015 nog, toen we rigoureus de tuin aan het aanpakken waren, waarbij heel wat lekkers naar boven werd geschept, kwam ie steeds rond-scharrelen.
Op een dag was hij, net zo plotseling als ie gekomen was, verdwenen. Hoorde ongeruste stemmen om me heen: “Zeg, heb jij Oskar nog gezien?”
Heb je de benen genomen of een lief hennetje gevonden? Een ontmoeting met een hongerige vos of roofvogel en was je niet snel genoeg? Of had iemand zoveel trek in kippensoep dat.. ik moet er niet aan denken. We missen je knul, jouw gezellige pruttelende geluidjes en oogstrelende gouden verenkleed wanneer we zelf aan het scharrelen zijn op ons tuintje.
Het goede nieuws is dat volgens een betrouwbare bron Oskar waarschijnlijk is gesignaleerd bij de vogelopvang.
Dag, lieve Oskar, ons knusse scharrelhaantje..

Helena Saelman

Related Images: